Βαθμίδες αντιολισθητικότητας πλακιδίων - Anti Slip Grading

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε πλακάκια για ένα χώρο δαπέδου - το χρώμα, το σχήμα, το σχέδιο. Αλλά πρέπει επίσης να σκεφτείτε την αντίσταση στην ολίσθηση (την αντιολισθητικότητα), ανάλογα με την περιοχή που το τοποθετείτε. Για παράδειγμα, ένα δάπεδο υγρού χώρου θα καλυφθεί με νερό, επομένως είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ένα αντιολισθητικό πλακάκι. Για να βρείτε το σωστό αντιολισθητικό πλακίδιο για το έργο σας, προσέξτε τους βαθμίδες αντι-ολίσθησης

Έτσι λοιπόν, τι σημαίνουν οι αντιολισθητικές διαβαθμίσεις;
Στην πλειοψηφία των πλακιδίων δαπέδων αυτές τις μέρες δίνεται μια αντιολισθητική βαθμολογία (διαβάθμιση) από τους οίκους κατασκευής των. Αυτή η αξιολόγηση έρχεται με τη μορφή της τιμής "R". Το "R" σημαίνει "δοκιμή ράμπας*". Αυτή η τιμή 'R' κυμαίνεται από το R9, το οποίο έχει μικρό βαθμό αντοχής στην ολίσθηση, μέχρι το R13, που είναι η μεγαλύτερη αντοχή στην ολίσθηση. Αυτή η τιμή "R" δείχνει τον βαθμό αντοχής ολίσθησης που έχει το πλακίδιο.

Το R13 είναι η αντίσταση που συνιστάται από πολλούς επαγγελματίες για δημόσιες χώρους με υγρές περιοχές, όπως ντους σε αποδυτήρια και πισίνα, ενώ οι τιμές R9 και R10 χρησιμοποιούνται συχνά σε οικίες όπως μπάνια και κουζίνες.

Οι διαβαθμίσεις αντιολισθητικότητας είναι:

R9 <0.2 COF:
Τα πλακάκια αυτά ως επί το πλείστον είναι πλακάκια ματ με λεία επισμάλτωση και η χαμηλή τιμή R9 θα καταγραφεί όταν είναι βρεγμένα. Αυτά τα πλακάκια είναι κατάλληλα για όλους τους εσωτερικούς χώρους, και εφόσον χρησιμοποιούνται στο μπάνιο ένα χαλάκι μπάνιου (ή πετσέτα) είναι απαραίτητο για να βγείτε από το μπάνιο ή το ντους. Είναι κατάλληλα ακόμα σε στεγνές περιοχές σε δημόσια γραφεία και σχολεία.


R10 >0.2 COF<0.4 COF:
Τα πλακάκια αυτά συνήθως είναι επισματωμένα ματ που δείχνουν αυτές τις τιμές μόνο όταν είναι βρεγμένα, αν και μπορεί να υπάρχει και ένας μικρός αριθμός μη επισματωμένων πλακιδίων σε αυτή την κατηγορία. Εκτός από μπάνια εσωτερικού χώρου, όπου η χρήση ενός ταπέτο μπάνιου είναι απαραίτητη, και είναι κατάλληλα για όλους τους εσωτερικούς χώρους και άλλες οικιακές περιοχές όπως κουζίνες, καθιστικά, διαδρόμους κλπ. Είναι κατάλληλα ακόμα για χώρους τουαλέτας σε γραφεία, ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα.


R11 + R12 >0.4 COF<0.7 COF:
Τα πλακάκια μπορεί να είναι επισμαλτωμένα ή μη επισμαλτωμένα και αν ένα πλακίδιο έχει αυτό το CoF ως ελάχιστο, όταν είναι ξηρό ή υγρό, μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές για εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν υγρούς χώρους, μπάνια, κουζίνες, βεράντες, αίθουσες, βεστιάριο και σαλόνια. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε δημόσιους χώρους, όπως τουαλέτες, αποχωρητήρια, κοινόχρηστα ντους, πισίνα και μεγάλες περιοχές όπως εμπορικά κέντρα, αεροδρομίων, φουαγιέ ξενοδοχείων, δημόσιους διαδρόμους κλπ. Αυτά τα πλακάκια είναι επίσης κατάλληλα για εξωτερικούς χώρους. Είναι κατάλληλα ακόμα για εξωτερικά εμπορικά κέντρα, ράμπες, κουζίνες εστιατορίων και περιοχές φόρτωσης
 


R13 >0.7 COF:
Τα πλακάκια μπορεί να είναι επισμαλτωμένα ή μη επισμαλτωμένα και είναι κατάλληλα για όλα τα εμπορικά και οικιστικά έργα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Αυτά τα αντιολισθητικά πλακάκια συνήθως χρησιμοποιούνται ή περιβάλλουν την πισίνα ή δημόσια ντους / αποδυτήρια.

 

* Το παρακάτω βίντεο δείχνει τη δοκιμή σε δράση ("δοκιμή ράμπας"). Ένας ελεγκτής περπατά μέχρι το σημείο της ολίσθησης, και στη συνέχεια ξαφνικά γλιστρά, ενώ ο παρατηρητικός επιστήμονας σημειώνει το σημείο αποτυχίας.